‘the ghost of writing past’: 5 tips aan mezelf

ghost of writing past

De geest van ’t schrijvend verleden

Wonderlijk hoe je – wanneer je jezelf tegenkomt in het verleden – zo verrast kan worden door wat er toen al inzat. En dat je daar dan ook nog van kan leren. Beetje cryptisch misschien, maar ik zal het uitleggen.
Even ter inleiding:
Iets meer dan een jaar geleden, ben ik online gegaan met dit blog. Over het hoe en waarom heb ik toen kort al iets geschreven. Ik vind schrijven heel leuk en wil me er meer mee bezig houden en verder in bekwamen. Als kind en puber vond ik schrijven ook al fijn, deed ik dat ook regelmatig in schriftjes, boekjes en de schoolkrant.

Memories-doos

Ik kom uit een bewaarfamilie. Mijn ouders hadden de luxe van een enorme zolder en de beperking van niets kunnen loslaten. Dat blijkt behoorlijk erfelijk. Allerhande briefjes, kaartjes, snuisterijen, foto’s, knuffels uit lang verbleekte tijden heb ik zelf ook ooit in een boekendoos gestopt. In grote letters Memories op geschreven en ver weg op onze eigen zolder gezet.
Onze dochter is gezegend met een enorme interesse in de wereld en vooral in vroeger tijden. “Wil je over vroeger vertellen?” is een veelgestelde vraag. Toen zij van ons een Tina (over vroeger tijden gesproken)-agenda kreeg, viel mij in dat mijn oude schoolagenda ook in die Memories-doos moest zitten. Dochterlief wilde die maar wat graag zien, dus de zolder ontruimd om bij die doos te komen.

Schrijfsels in alle soorten

Doos naar beneden gezeuld, en open gemaakt. Samen met ons meisje, heb ik alles uit die doos bekeken. De agenda – volgeplakt met stickers, artiestenfoto’s, flauwe mopjes, briefjes, lesroosters en andere puberzaken – leverde grote hilariteit op. Ik werd terug naar het jaar 1987 gekatapulteerd, mijn dochter kwam niet meer bij vanwege de onzin die erin stond en het werk dat er ingestoken was.
Maar die agenda was niet enige ‘Andere tijden’ item dat in de doos zat. Ik vond vier dagboeken, twee ‘romans’ van verbazingwekkende omvang en één verzamelde gedichten-schrift. Kun je vertederd zijn door je vroegere zelf? Ik was het in ieder geval. Wat was het wonderlijk om te zien dat ik er toen al zo veel mee bezig was. Ik geloof niet dat het publiceerbaar materiaal is, maar wel van grote waarde. Vooral omdat het voor mij een enorme stimulans is om er mee door te gaan.

5 tips aan mezelf van ‘the ghost of writing past’

 1. Prioriteit geven aan schrijven
  De waan van alledag staat soms enorm in de weg, maar wanneer ik zelf niet heel bewust tijd inruim om te schrijven.. een ander doet het niet.
 2. Elke een paar woorden
  De afgelopen tijd heb ik met enige onregelmaat zogenaamde ochtendpagina’s geschreven: drie A4 vol schrijven met wat er ook maar in m’n hoofd opkomt. Heel meditatief en wonderlijk wat er dan zoal op papier komt. Inspiratie genoeg.
 3. Ideeën beter bijhouden
  Meestal valt een idee voor een blogpost me in op de raarste momenten. Ik denk dan vaak, ‘straks even opschrijven’ maar door alles wat er in ons drukke leven gebeurd, ben ik het daarna vaak al vergeten.
 4. Het is leuk om te schrijven
  De laatste tijd heb ik minder geblogd en de drempel om iets te posten wordt des te groter. Twijfel slaat toe, en er ontstaat een soort van moeten. En dan moet het ook nog perfect. Maar het hoeft niet perfect, het moet leuk blijven. Ik doe dit omdat ik lol heb in het schrijven. Net zoals ik vroeger al had.
 5. Lezen, lezen, lezen
  Lezen van boeken inspireert me ontzettend en daarbij is het een uitstekende leerschool. Computer uit en boek aan wordt het vanaf nu. Behalve wanneer ik ga bloggen natuurlijk

Voorwaarts, schrijf!

Dus, beste bloglezers, ik ga ook komend jaar (en de jaren daarna) door met het regelmatig posten van schrijfsels en foto’s op dit blog. Afgelopen jaar heb ik als heel bijzonder en leerzaam ervaren, en het smaakt absoluut naar meer. Al ben ik nog zoekende naar wat ik precies wil met dit blog, het bloggen zelf scherpt mijn blik en pen, en ik leer er telkens weer van. Niet in de laatste plaats door jullie reacties. Grote dank daarom voor het volgen en lezen van mijn blog, en ik hoop dat jullie ook de komende blogposts kunnen waarderen. Ik wil jullie ook uitdrukkelijk uitnodigen om suggesties en opmerkingen te sturen, want daar kan ik alleen maar mijn voordeel mee doen. Ik kijk uit naar jullie reacties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.