Slaapstrijd

slaap kind overgave

 

Samen liggen we in de tentcabine van de vouwwagen. Jij ligt op je buik je allerfavorietste filmpjes te kijken. Het ritueel voor het slapen gaan. Pyjamaatje aan, tandjes poetsen, filmpje kijken, boekje lezen. Slapen maar.
Maar vandaag was een vermoeiende dag voor een klein mannetje. Je was al moe van alles: kamperen, doorkomende kies, speeltuin en strand. Voorbereid op dat je in de auto al naar dromenland zou vertrekken, hadden we je je pyjama al aangedaan.
Jij trekt je echter, in al je driejarige eigenzinnigheid, niet veel van onze verwachtingen aan.

En dus liggen we nu samen een filmpje te kijken. Filmpje is afgelopen, en zonder morren ga je liggen, nestel je je op je zij met je knuffels bij de hand. Druk sabbelend op je speen.
Ik blijf naast je liggen en kijk naar je. Ik kijk naar hoe je strijdt met de slaap. Je ogen draaien weg en de luikjes vallen toe. Maar hop, een halve seconde later zijn je ogen weer open, want je wilt er niet aan toegeven. Zoveel te zien en te beleven.
Niks wil je missen want daar is het toch voor. Een heel universum om te ontdekken.
Met je vingertjes frummel je aan je knuffeldoekje. De slaap trekt aan je oogleden en even geef je toe. Het heerlijke niets zien met je ogen dicht. De warme geur van slaap zit al in je dekbed.
Het is van korte duur. Je spert je blauwe kijkers weer wijd open, want er valt buiten nog naar paardjes en tractors te kijken, in het zand te spelen, op je te grote laarsjes door de modderplassen te banjeren.

Ik zie je slaapstrijd. Je bent voorbij doodop en toch weiger je los te laten. Je kunt je nog niet overgeven aan het zachte leeg van de slaap. Uiteindelijk wint de slaap. Nog een paar keer gaan je oogjes open, maar je blik is al in dromenland.

Slaap lekker, lief, stoer onderzoekend mannetje. Slaap maar goed en diep.
Wel morgen gezond weer op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.