Opengebroken

Joris Smit, An Hackselmans, Eline ten Camp, Wanda Eyckerman, Sophie van Winden Foto: Rob Wolvenne

Joris Smit, An Hackselmans, Eline ten Camp, Wanda Eyckerman, Sophie van Winden
Foto: Rob Wolvenne

 

Daar staan ze. Acht elfjarigen in badkleding op een rijtje. Bibberend. Schuchter en verlegen de wereld inkijkend. Wachtend op wat komen gaat.

Zo stonden ze er elf jaar geleden ook bij. Precies zo. Bibberend, ik denk zelfs de badkleding als dezelfde van toen te herkennen. Ik was toen elf jaar jonger. En zij studeerden met deze voorstelling, Priemgeval, af aan de Toneelacademie Maastricht. Ik heb toen de voorstelling gezien en die raakte me diep. Ongelofelijk grappig, herkenbaar, ontroerend, komisch, vertederend, aandoenlijk en ook wel confronterend. Want ooit waren we allemaal elf, met alle ingewikkeldheden van dien, maar de tijd staat niet stil.

En nu, elf jaar later ben ik er weer bij. Elf jaar ouder, elf jaar leven met alles erop en eraan in m’n rugzak. En zij ook. Die jonge studenten van toen, het zijn nu volwassen vrouwen en mannen. Maar nog met evenveel energie en spelplezier. Het spat weer van het podium af. Priemgeval raakt me nu nog dieper, de onschuld en het ongemak van elf jaar zijn. Het plezier van het ongehinderd kind zijn, aan de vooravond van opgroeien en onbevangenheid verliezen. Hilarisch is de voorstelling wederom en de tranen van het lachen lopen me over de wangen. En dan de tranen van ontroering.

De gelaagdheid van de tijd in deze voorstelling is ongelofelijk bijzonder. Priemgeval werd 11 jaar geleden gemaakt, gaat over 11 jarigen. Er is een reünie, ze staan rond een kist. We zijn nu 11 jaar later, spelers en publiek zijn 11 jaar ouder, en ook voor de acteurs is het een reünie. En stonden ze niet lang geleden rond de kist van de vrouw* die 11 jaar geleden deze voorstelling initieerde.

En wanneer ze allemaal, aan het einde van de voorstelling terug keren naar hun elfjarige zelf, is er bij mij geen houden meer aan. De tranen stromen over m’n wangen en het verdriet, dat ik de dag ervoor maar niet kon voelen over de sterfdag van mijn vader, breekt nu in alle hevigheid open.
Wat een heerlijke, fantastische voorstelling en wat kijk ik er naar uit om Priemgeval, met deze geweldige acteurs, over 11 jaar weer te zien!

 

Priemgeval VAN/MET Wanda Eyckerman, An Hackselmans, Fabian Jansen, Jeroen De Man, Joris Smit, Roel Swanenberg, Eline ten Camp en Sophie van Winden/Myrthe Burger
BEGELEIDING Floor Huygen EINDREGIE Arie de Mol

 

*Floor Huygen, in 2005 artistiek leider van Theater Artemis, overleed begin dit jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.