mijn 7 favoriete woordjes van zoonlief

woorden uit de mond

Even over de woordjes van onze peuter. Onze kleine man begint nu in een verwonderenswaardig tempo te praten. En ik sta erbij, kijk ernaar en ben diep onder de indruk van de menselijke geest en hoe taalontwikking gaat. En hoe grappig het is, en hoe er absoluut een woordenboek annex vertaling bij moet voor anderen. Want ja, alleen wij verstaan op dit moment wat hij bedoelt, zoals iedere ouder alleen de codetaal van zijn eigen peuter kan ontcijferen. De taal van andere koters is ook voor ons hetzelfde als Fins. Niet te verstaan of te begrijpen dus.
Dit zijn de 7 woordjes die ons mannetje nu veel gebruikt, en waarbij wij nog steeds smelten (al is bij nummertje 7 de lol er nu wel af).

1 Eppele
Wordt in twee betekenissen gebruikt: om iets te hebben, zelf vast te willen houden, maar vooral om aan te geven dat er assistentie nodig is. Help.

2 Oochenteere
Nog een keertje (tot in den treure).

3 Opblaaze
Nee, geen terroristje in de dop. Gewoon een fascinatie voor blazen, in alle vormen. Blazen op onze koffie / soep / eten om het af te laten koelen. Bellen blazen. Kaarsjes uitblazen. Zakjes open blazen. Ballonnen etc.

4 Klaavoo
Met z’n hoofdje scheef, kijkt hij je vragend aan wanneer hij achter op de fiets zit. Ja hoor, bink, ik ben er klaar voor om lekker met jou te gaan fietsen.

5 Boeleesse
Het liefst over een tractor (met plaatjes), maar Dikkie Dik, Woezel en Pip en beestenboekjes doen het ook goed.

6 Koekie
Alles wat lekker is.

7 Neeheej
Hij is twee. En dus zegt ie… Hij kijkt je recht aan, buigt een beetje naar je toe, en zegt luid en duidelijk (in twee, soms drie lettergrepen) neeheej!

 

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.