Mechelen: mijn 5 tips voor een weekendje weg

Koffie met zicht St. Romboutstoren

Mechelen: vorige week schreef ik al dat een weekendje in deze Vlaamse stad me zoveel goed had gedaan. Hoe leuk en geweldig onze kinderen ook zijn; het is een verademing om eens anderhalve dag met z’n tweetjes op pad te gaan. En wat een gemoedelijke, sfeervolle, leuke stad is Mechelen. Nog amper ontdekt door hordes toeristen. We kwamen min of meer per toeval terecht omdat we een hotelvoucher van Trouw hadden en we een keuze moesten maken uit één van de NH hotels die daaraan meededen. Mechelen werd het omdat we daar nog nooit geweest waren. En we keren er zeker nog eens naar terug!

Hieronder onze vijf tips voor een bezoekje aan Mechelen:

 

Tip 1: T’ile Malines

Wat een verborgen juweeltje is dit! T’ile Malines is een verborgen tuin die ligt verscholen achter een oude betoncentrale, omringd door de Dijle. Er staat een oude sluiswachterswoning en er hangt een heerlijke sfeer van lang vervlogen tijden. Deze site (zoals onze Zuiderburen het noemen) is een stadsoase waar van de lente tot de herfst elke tweede weekend van de maand iets anders te beleven is: van foodmarket tot halloween, van straattheater tot bal masqué. Toen wij er waren, was er een foodmarket met gezellige foodtrucks, lekker eten (een waanzinnige paëlla, wraps, divine brownies) en eco-wc’s. Check de website voor precieze info over programma en data: www.tilemalines.be.

Een sfeerimpressie:

Deze diashow vereist JavaScript.

Tip 2: Stadswandeling

Via verschillende sites en ook bij de Tourist information in Mechelen zijn verschillende wandelingen te vinden. Het leuke van een stadswandeling vind ik altijd dat je langs plekjes komt waar je anders misschien niet zo snel terecht komt. Wij hebben een stadswandeling gedaan, die in totaal 2,5 uur duurde, maar we hebben ‘m “opgeknipt” in twee delen en verspreid over twee dagen. Mechelen heeft heel veel prachtige historische gebouwen zoals de St. Romboutstoren, een mooi Begijnhof, brouwerij ’t Anker (waar ook rondleidingen zijn) maar ook het indrukwekkende Kazerne Dossin, een museum en memoriaal over de Holocaust. En je kunt een heel stuk over het Dijlepad lopen, een wandelpad over vlonders op de Dijle waardoor je een unieke blik krijgt op de achterzijde van al die mooie panden. Ook de Kruidtuin (met speeltuin) is zeker een aanrader.

Tip 3: Lekker eten

Bij onze Zuiderburen is het vaak goed eten, ook dat is in Mechelen geen uitzondering. In de buurt van voormalige brouwerij Lamot is de Vismarkt, waar bij mooi weer veel gezellige terrassen zijn. Wij kozen voor Pinxtos. Hier krijg je pinxtos: kleine snacks, die typisch zijn voor Baskenland en die je zelf aan de toog kunt uitkiezen. De twee broers die Pinxtos runnen serveren wel een breder assortiment dan alleen Spaanse hapjes. Omdat er teveel keuze was, namen wij het verrassingsmenu Tafeltje Dekje, en daarvan hadden we absoluut geen spijt. Wij smulden onder meer van een heerlijk mini-spruitstampotje, asperges op bruschetta en pittige, sticky kippenpootjes.

Tip 4: Shoppen

Het leuke van winkelen in Mechelen is de aangename mix van kleine, bijzondere winkeltjes en de wat grotere ketens. De grote winkelstraat Bruul is autoluw en kent veel leuke zaken. Wij vielen meteen voor Flying Tiger, een soort Ikea meets Xenos. Waar voor aangename prijzen allerhande Scandinavisch vormgegeven hebbedingen te koop zijn. Een hele gevaarlijke winkel. Let wel: Mechelen kent maar sporadisch koopzondag, dus als je los wilt gaan, moet je op zaterdag daar zijn. Nog een tip: er zijn een aantal goede park & rides, waar je gratis je auto parkeert en met een shuttlebusje naar het centrum wordt gebracht.

Tip 5: Kinderprikkels

Tijdens onze stadswandeling viel ons al op dat er onderweg vaak originele speeltoestellen waren voor kinderen (die we nu lekker eens niet mee hadden). Thuisgekomen ben ik er eens ingedoken en Mechelen lijkt ook nog eens een kinderstad bij uitstek te zijn. Op verschillende plaatsen zijn dus die speelprikkels te vinden, je kunt een Mechelen pretpakket kopen met daarin verschillende kortingsbonnen voor Mechelse lekkernijen. Er zijn kinderstadswandelingen beschikbaar. Daarnaast zijn er verschillende restaurants die het predicaat “kindvriendelijk restaurant” hebben gekregen. En er is nog veel meer te beleven voor het grut, zoals het Speelgoedmuseum of een rondvaart over de Dijle.

Wij gaan in ieder geval zeker nog vaker naar Mechelen, ook eens met de kids!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.