Gelukkig Nieuw Schooljaar!

gelukkig nieuw schooljaar

Nieuw schooljaar

Een nieuw schooljaar begint weer. Dat betekent collega’s weer begroeten met het onontkoombare 3-zoenen ritueel, omdat we elkaar 6 weken niet gezien hebben (ja het spijt me, zes weken vrij – werken in het onderwijs heeft voordelen).  Ik heb altijd de neiging om ook heel hard “Gelukkig Nieuwjaar!” te roepen; mede het geklapkus roept dat bij me op.
Gelukkig NieuwSchooljaar zou het dan moeten zijn. De overgang van schooljaar naar vakantie kent alleen het verzuchtende gevoel van ‘Hoera! Ein-de-lijk vakantie’, maar de start van het nieuwe schooljaar ademt heel sterk het nieuwjaarsgevoel. Ik durf zelfs te stellen dat het voor mij méér nieuwjaar is dan Nieuwjaar.

New year’s resolutions

Iets wat ik al jaren geleden heb afgezworen voor Nieuwjaar, maar wèl jaarlijks doe bij het begin van het schooljaar: goede voornemens voornemen.
Gelukkig Nieuw Schooljaar, dit jaar gaan we het helemaal anders doen!
Dat bedenk ik me dan zo’n beetje de laatste dagen van de vakantie, wanneer de start van het nieuwe schooljaar aan de horizon gloort en dus ook de start van het werk al een flinke gloed “daar gaan we weer” afgeeft.

Goede voornemens top 10

Ook dit jaar is het niet anders en heb ik een weer een lijstje met 10 goede voornemens (dat zijn er natuurlijk alweer 9 teveel, maar vooruit). In random order:

 • Meer sporten
 • Meer zen zijn
 • Minder haasten ’s morgens vroeg
 • Meer schrijven
 • Minder ongeduldig zijn
 • Minder moeten van mezelf
 • (Nog) meer genieten
 • Beter opruimen
 • Meer lezen
 • Me minder druk maken over werk

Geef toe, dat lijstje komt jullie ook bekend voor. Ze zijn ook wel een beetje cliché, maar ik neem me ze wel echt voor. En het had heel goed het lijstje voornemens van 1 januari kunnen zijn, maakt geen verschil. Eerlijk is eerlijk, een paar voornemens neem ik me het hele jaar door voor, dus die hebben lekker veel kans van slagen (maar niet heus; anders hoefde ik ze niet op dit lijstje te zetten).
Aan de slag dus.

Balans opmaken

Uit onderzoekt blijkt dat januari de minst goede maand is voor goede voornemens: je hebt dan het minste kans van slagen. Dus dan is augustus misschien best een goed alternatief. Ik ben inmiddels alweer twee weken onderweg in het nieuwe schooljaar. Twee volle weken van terug in het ritme komen, de kinderen in een ritme krijgen, afspraken, opstartvergaderingen en -etentjes, hockeytraining, regelzaken et cetera. Laat ik de balans eens opmaken:

 • Meer sporten – (nog) niet gelukt, tenzij je hersenen trainen ook sport is
 • Meer zen zijn – begint te komen, mede dankzij het bijna dagelijks 10 minuten mediteren dat ik voor de vakantie al was gestart. Daarover meer in een andere blog.
 • Minder haasten ’s morgens vroeg – lukt redelijk, we zijn telkens ruim op tijd op school zonder noemenswaardig gestress
 • Meer schrijven – eerste blog na de vakantie is een feit
 • Minder ongeduldig zijn – dat lukt zoooo ontzettend niet
 • Minder moeten van mezelf – de ene dag meer dan de ander, maar ik ben nog niet ontevreden
 • (Nog) meer genieten – ik geniet eigenlijk best veel
 • Meer water drinken – gaat goed, jammer dat je nachtrust vaker verstoord wordt door de hogere nood
 • Meer lezen – geen reden tot klagen
 • Me minder druk maken over werk – daar kan nog wat meer aangewerkt worden

Zeven van de tien voornemens lijken tot nu toe te slagen. Ik sta er zelf eigenlijk een beetje van te kijken, dat ik best lekker bezig ben. De grootste uitdaging is en blijft het minder ongeduldig zijn, ook richting de kinderen. Dat is en blijft echt een groot aandachtspunt.
Maar zo alles overziend, ben ik lekker bezig. Goed voornemen nummer 11: (Barry Stevens accentje) ‘Vooral doorgaan’.
We gaan het zien (voornemen 12 – stoppen met stopzinnen en -woordjes), ik ga ervoor en wordt vervolgd.

Hebben jullie ook goede voornemens zo aan het begin van het schooljaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.