5 redenen om de film Florence Foster Jenkins te gaan zien

florence foster jenkins

de echte Florence Foster Jenkins

Jaren geleden is het al, dat ik voor het eerst hoorde van dit fenomeen. Een vriend van me liet me iets horen. Een dame die de Koningin van de Nacht zong, uit Die Zauberflöte. Ik was verbijsterd, een fysieke reactie maakte zich van me meester. Mijn nekharen stonden rechtop, ik kromp ineen en m’n linkeroog begon te knipperen. Het was te vergelijken met een reactie op nagels op een schoolbord. Mijn eerste kennismaking met Florence Foster Jenkins. Luister maar eens: https://youtu.be/-quQHNriV-Q

En nu is er de film, met Meryl Streep en Hugh Grant. Daar moest ik heen natuurlijk, dus toen het grut uit logeren was, zijn de Liefste Vrouw en ik lekker naar de film gegaan. Konden we meteen het nieuwe onderkomen van filmhuis Lumière bewonderen. Wat een film (en wat een filmhuis)!
Vijf redenen on naar deze film te gaan: Florence Foster Jenkins. Ik tel af.

5. Verkapte thriller
Doordat je weet hoe Florence klinkt, zit je vanaf het begin van de film op het puntje van je stoel in afwachting tot het moment dat ze gaat zingen. En daarna komt de spanning van de geheimhouding: lukt het haar man St.Clair Bayfield om haar te behoeden voor de waarheid van het niet kunnen zingen?

4. De lach (en dus ook de traan)
De film is ook gewoon heel grappig. Florence zelf heeft humor, en de wijze waarop de reactie in beeld gebracht wordt wanneer iemand haar voor het eerst hoort zingen, is heel goed. Ook de zijlijnen in het verhaal zijn goed voor grinnik. De setting van de soirées (met aardappelsalade), de bijrollen. En juist doordat het zo grappig is, komt de tragiek harder binnen.

3. De acteurs
Meryl Streep maakt van Florence Foster Jenkins een lieve, ontroerende zonderlinge vrouw, met een enorme passie voor muziek. Streep zingt zelf (heel knap) en weet haar personage grappig neer te zetten, maar zonder dat het ergens een karikatuur wordt. Je gaat echt van die vrouw houden, en stiekem ook een beetje van haar zangkunst.
En dan Hugh Grant. Ben nooit echt fan van hem geweest, maar wat is hij ongelofelijk goed. Ook hij maakt van St. Clair Bayfield, de echtgenoot van Jenkins, een geloofwaardig en zeer gelaagd personage. Knap hoe hij je meeneemt in zijn oprechte liefde voor haar en alle acties die daar uit voortvloeien.

2. Het verhaal
Eigenlijk draait het verhaal om de pogingen van Bayfield om te voorkomen dat zijn vrouw Florence de waarheid ontdekt (ze kan echt, echt, echt niet zingen). Hij gaat daar heel ver in, uit liefde voor haar. Dat is mooi, levert ontzettende grappige (bijna slapstick) scènes op. Maar het is ook heel tragisch. Want is dat nog echte liefde, wanneer je iemand zo beschermt tegen zichzelf dat je haar uiteindelijk niet tegen zichzelf kan beschermen. (Je moet de film zien, dan begrijp je dit).
Dat maakt deze film zo sterk. Het laat de verschillende kanten van een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal zien: vrouw kan niet zingen, maar doet het toch. Maar de film gaat over zoveel meer. Over wat je uit liefde doet voor iemand, en wat dat voor gevolgen heeft. En dat alle pogingen die Bayfield om de boel te verhullen, misschien moreel niet oké zijn, maar dat het echte leven niet zo eenvoudig is. Maar bovenal pleit het verhaal voor het volgende:

1. Pleidooi voor passie
Florence volgde haar passie tot op het allerlaatst. Ze heeft haar droom nagejaagd en uitgevoerd. Dat is toch het mooiste wat je als mens kunt bereiken?

“People may say I can’t sing, but no one can ever say I didn’t sing”

PS de film is geregisseerd door Stephen Frears, en met Philomena, Mrs. Henderson presents en The Queen toonde hij al wat voor prachtige films hij kan maken.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vonden, laat je het me weten?

4 reacties

    1. Knap wel hoe Meryl Streep dat doet, hè. Zo vals zingen vol overgave, moet je toch maar kunnen. Ik las dat ze zelf vroeger ook klassiek geschoold is, qua zang. X

  1. Ha lieve Trieps,
    Heb de film eind september ook gezien en was onder de indruk. Mooi en herkenbaar alle 5 de redenen waarom je de film moet zien 🙂
    Was al fan van Meryl, wordt alleen maar meer en die Hugh, prachtig gedaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.